Când este Sfântul Ioan Botezătorul și ce e bine să faci în această zi
Se spune că, atunci când este Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.
Când este Sfântul Ion. Tradiții și superstiții
După Bobotează, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an, se sărbătoreşte Sfântul Ioan Botezătorul. De Sfântul Ioan, există obiceiul numit „Udatul Ionilor”. În Bucovina de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere.
Tradiția spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului, potrivit cancan.ro
Biserica Creştină a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea Sfântului Ion, între care zămislirea (23 septembrie), ca botezător (7 ianuarie), ziua naşterii (24 iunie) şi ziua morţii sale (29 august).
Citește și: Zile libere 2020. Calendarul zilelor libere și a sărbătorilor legale
Rugăciunea Sf Ioan Botezătorul
O, Mergătorule înainte al Domnului și Botezătorule al lui Hristos, mari și multe sunt vredniciile date ție de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduința și proorocie îngerească, te-ai și născut.
Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit.
A ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit. Tu, din copilărie, în pustie ai viețuit și, că o pasăre a cerului, desăvârșit neagoniseala ai iubit, cu aguridă și cu miere sălbatică te-ai hrănit.
Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor și al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit.
Tu ai fost glasul care a strigăt în pustie și calea Domnului o ai pregătit.
Tu, cu duhul și cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat și nelegiuirea lui Irod și a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu ești martorul cel preavestit al Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi.
Tu pe Mântuitorul către mulțimea popoarelor L-ai mărturisit și cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridica păcatele lumii. Tu, de către însuși Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit și după Născătoarea de Dumnezeu, pe ține te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.
Rugăciunea Sfântului Ion continuă:
Deci, pentru toate aceste vrednicii și daruri, mulțimea popoarelor creștine te socotește pe ține că pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare îndrăzneală către El.
De aceea și eu, smeritul și mult păcătosul, cu multă evlavie, cu durere de inimă și cu lacrimi, te rog pe ține, dumnezeiescule Ioane Proorocule, să-mi fii mie, păcătosului celui nemernic și cu totul neputincios, mare apărător și grabnic izbăvitor de toate ispitele și încercările acestea ale vieții de acum.
Roagă pe Preamilostivul Dumnezeu că, cu a Să nebiruita putere, să mă păzească în toată vremea de primejdiile vazutilor și nevăzuților vrăjmași, să mă sprijinească cu a Să milă la vreme de ispită și să mă întărească cu darul Sau, pentru rugăciunile Preasfintei și Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioară Măria. Ca să pot răbda până la sfârșit toate necazurile, ispitele, durerile și suferințele, că și întristările veacului acestuia de acum.
Și așa, prin mijlocirea sfintelor și preaputernicelor tale rugăciuni, să dobândesc milă lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ceasul cel de pe urmă al sfârșitului meu. Amin!